2014/11/26

ROSOLLI – ROOT VEGETABLE SALAD

Traditional Finnish Christmas dish which is served with salty whipped cream. 


2–3 beetroots
3 carrots
4 boiling potatoes
1 onion
1 sour apple
2–3 dill pickles

Sauce:
1 dl whipping cream
½ tsp wine vinegar
¼ tsp salt
¼ tsp sugar
2 tsp juice from pickled beetroot jar 

1. Peel and cook potatoes and carrots. Cook beetroots in a seperate kettle. Let cool.
2. Cut boiled root vegetables, picles and apple into small cubes. Cut onion into small pieces.
3. Arrange ingredients into rows in a serving bowl or mix everything together. 
4. Whisp cream, avoid too hard consistency. Add rest of the ingredients carefully. Serve sauce from a seperate serving bowl.

PS 
- When handling beetroot, use latex gloves. 
- You can substitute boiled beetroots with pickled ones.


ROSOLLI

2–3 punajuurta
3 porkkanaa
4 kiinteää perunaa
1 sipuli
1 hapan omena
2–3 maustekurkkua
Kastike:
1 dl kuohukermaa
½ tl viinietikkaa
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
2 tl etikkapunajuurten lientä

1. Kuori ja keitä perunat ja porkkanat. Keitä punajuuret kuorineen eri kattilassa. Anna jäähtyä.
2. Pilko keitetyt juurekset, maustekurkut ja omena pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli.
3. Järjestä ainekset riveiksi tai sekoita kaikki keskenään.
4. Vatkaa kerma löysäksi. Lisää muut mausteet, varo vatkaamasta liikaa. Tarjoile kastike erillisestä astiasta.

PS 
- Punajuurta käsitellessä kannattaa käyttää lateksihansikkaita.

- Keitetyt punajuuret voi korvata etikkapunajuurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!