2014/11/26

KINKKU – GAMMON (HAM)



King of the Christmas table! Until the World War II most Finnish farming families use to have a pig, which lost it's life before Christmas. Nowadays turkey has gained popularity, but ham still has it's place in the middle of the table.


Gammon (ham) of your choice (Park & Shop)
Cooking bag (optional, Choitram, Geant)
Meat thermometer

For finish:
Mustard (dijon)
Bread crumps
Whole clovers




1. Let your fresh gammon to soak in ice in a cool box at least for overnight to get rid of excess salt (In Dubai). The smaller the saltier. Inside temperature of the meat should be around +10 C when put in a oven.

2. Preheat oven to 120 degrees Celsius.

3. Dry the meat but don’t remove the net if there is one.

4. Place in a cooking bag fat up and plase it on a baking tray with a grill. Press the thermometer to the thickest part of the meat, be careful it doesn’t touch the bone if there is one. Cut a hole in a corner of bag. If not using a bag, pour some water on the tray.

5. Cook in a oven for 1½ hours per kilo, or until inside temperature 76 degrees (welldone) or 80–83 degrees (overdone, which I prefer).

6. Let cool for a moment. Remove the net and fat. Cover with mustard, spinkle with crumps and decorate with evenly placed cloves. Cook in the oven for 15 minutes or until golden brown. 
7. Serve hot or cold.

Let the gammon soak in the ice overnight to get rid off excess salt. 
Put it in the oven when inside temperature is +10 C. Use the cooking bag to keep it from drying.  
 

Remove the bag, net and fat. 
Cover with mustard and bread crumps, and decorate with whole cloves.  Bake until crimps turn golden brown (approx 15 minutes in + 200 C.
 

KINKKU

Haluamasi kokoinen kinkku (Esim Park & Shop)
Paistopussi (ei pakollinen, Choitram)
Paistomittari

Kuorrute:
Sinappia (dijon)
Korppujauhoa
Kokonaisia neilikoita

1. Anna tuoreen kinkun liota jäillä täytetyssä kylmälaukussa vähintään yön yli, jotta pääset eroon ylimääräisestä suolasta. Mitä pienempi kinkku, sitä suolaisempi se yleensä on. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin pistettäessä.
2 . Esilämmitä uuni 100 asteeseen.
3. Kuivaa kinkku mutta älä poista verkkoa, jos sellainen on.
4. Pistä kinkku paistopussiin rasvakerros ylöspäin, asteta paistovadille ritilän päälle ja paina paistomittari paksuimpaan kohtaan, mutta varo luuta. Leikkaa pussin kulmaan reikä. Jos et käytä paistopussia, kaada vadille hieman vettä. 
5. Paista noin 1½ tuntia per kilo, tai kunnes sisälämpötila 74 astetta (kypsä) tai 83–85 astetta (ylikypsä).
6. Anna jäähtyä hieman. Poista verkko ja ihra. Voitele sinapilla, ripottele päälle korppujauhoja ja painele neilikat pinnalle tasaisin välein. Pistä uuniin noin 15 minuutiksi, tai kunnes kuorrute kullanruskea. Vahdi, ettei kuorrute pala! 
7. Koristele. Tarjoa kuumana tai kylmänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!