2014/11/25

JAUHELIHAPIIRAKKA - MINCE MEAT PIE

This pie is something we in our family eat on Christmas Day morning. You can make it beforehand and freeze it. Just remember to take it to the fridge the day before.

MINCE MEAT PIE (SAVORY)

800 g ready-made, ready-rolled puff pastry (2 large sheets, Alkamarah or Jus-Rol)

Filling:
2½ dl long grain rice
½ l water
1 meat stock cube
400 g mince meat (beef, pork, or mix)
½ tbsp butter
2 eggs
1 dl creme fraiche
1 small onion 
black pepper 
(salt)
200 celsius for 30 minutes

1. Bring water to the boil in a sauce pan, add rice and stock cube, boil until rice absorbs the water. 

2. Melt butter in a frying pan, sauté meat and chopped onion in it.

3. Mix meat and (drained) rice, add eggs, creme and pepper. Mix well. Add salt if needed.

4. Thaw both pastry sheets. Place the other on the baking sheet covered with baking parchement. Spread the filling on the sheet evenly. Lift the other sheet on top of the filling, fold edges underneath the pie to keep the filling in. 

5. Brush with egg to give nice color to the pie.

6. Poke holes on the the cover with a fork. 

7. Bake in a 200 degree oven for around 30 minutes or until golden brown.

8. Cut into squares.


 




Product suggestion: Alkaramah Puff Pastry Sheet











JOULULIHAPIIRAKKA

800 g (valmista) voitaikinaa
Täyte:
2½ dl pitkäjyväistä riisiä
½ l vettä
1 lihaliemikuutio
400 g jauhelihaa
½ rkl voi
2 muna
1 dl ranskankermaa
1 pieni sipuli
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

200 astetta, 30 minuuttia

1. Kiehauta vesi, lisää riisi sekä lihaliemikuutio ja keitä kunnes vesi imeytynyt riisiin. 
2. Sulata voi pannulla. Lisää ja ruskista jauheliha  ja kuullota silputtu sipuli. 
3. Sekoita jauheliha riisiin, lisää munat. Sekoita. Lisää tarvittaessa suolaa. 
4. Sulata voitaikinalevyt. Nosta puolet taikinasta (tarvittaessa kauli se ½ cm:n paksuiseksi) leivinpaperin päälle.
5. Levitä taikinan päälle jauheliha-riisitäyte. 
6. Nosta loppu taikinasta täytteet päälle kanneksi. Käännä reunat piirakan alle, jotta täyte ei pääse ulos.
7. Pistele haarukalla reikiä kanteen ja voitele piirakka kananmunalla.
8. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!