2014/11/30

PINAATTILETUT – SPINACH CREPES

Spinach crepes are one of the all time favorites, many kids love them. In Finland these are also made from young stinging nettles (picked away from roads). They are usually served with lingonberry jam. I always add some cottage cheese on my plate too.



25 medium ones

5 dl milk
2 eggs
pinch of salt
2–2½  dl wheat flour
1 tbsp oil

To prepare spinach:
125–150 g fresh spinach
2 l water
½ tbsp salt

For baking:
butter

For serving:
lingonberry jam
cottage cheese

1. Take about half of the milk, add eggs, salt, flour and oil to it. Whisk until smooth. Add rest of milk. Mix.

2. Let rest 10–15 minutes.

3.  Boil the spinach quickly (until soft), drain and let cool. Cut to small pieces. Add to the batter. Blend with hand blender if you want smoother result. 

4. Melt ½ tsp of butter on a frying pan. Add enough batter to cover little bit over half of the bottom of the pan, tilt the pan to cover the rest. This way crepes will be thin enough. 

5. Bake both sides until golden brown on both sides (first the other side then the other). 

PS you can use oil, but butter gives better color.

TIP: Add 2 dl grated carrot instead of spinach. Bake over more moderate heat and little bit longer than spinach crepes.




 


Product suggestion: Felix Lingonberry Jam (Ikea)













PINAATTILETUT

12 kpl

½ l maitoa
2 munaa
ripaus suolaa
2–2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Ryöppäämiseen:
150 g tuoretta pinaattia tai nokkosta
2 l vettä
½ rkl suolaa

Paistamiseen:
voita

Tarjoiluun:
puolukkahillio
raejuustoa

1. Vatkaa puolet maidosta ja kaikki muut ainekset sasaiseksi seokseksi. Lisää loppu maito, sekoita.
2. Anna levätä hetki.
3. Ryöppää pinaatti: Lämmitä vesi kiehuvaksi, lisää suola ja pinaatti. Kiehauta, kunnes pinaatit pehmenevät. Anna kuivua ja silppua. Sekoita taikinaan. Halutessasi voit vielä sekoittaa seoksen tasaiseksi sauvasekoittimelle.
4. Sulata ½ tl voita paistinpannulla, lisää taikinaa sen verran, että pohja peittyy pannua heiluttaessa. Paista kunnes alapuoli kullanruskea, käännä lettu ja paista toinen puoli.
5. Tarjoile lämpimänä puolukkahillon ja raejuuston kanssa.

PS Voit käyttää paistamiseen myös öljyä, mutta voin kanssa letuista tulee pitsimäisempiä ja kauniimman värisiä.

VINKKI: Käytä pinaatin sijasta 2 dl raastettua porkkanaa. Paista lettuja tavallista miedommalla lämmöllä hieman kauemmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!