25 medium ones
5 dl milk
2 eggs
pinch of salt
2–2½ dl wheat flour
1 tbsp oil
To prepare spinach:
125–150 g fresh spinach
2 l water
½ tbsp salt
For baking:
butter
lingonberry jam
cottage cheese
2. Let rest 10–15 minutes.
3. Boil the spinach quickly (until soft), drain and let cool. Cut to small pieces. Add to the batter. Blend with hand blender if you want smoother result.
4. Melt ½ tsp of butter on a frying pan. Add enough batter to cover little bit over half of the bottom of the pan, tilt the pan to cover the rest. This way crepes will be thin enough.
5. Bake both sides until golden brown on both sides (first the other side then the other).
PS you can use oil, but butter gives better color.
TIP: Add 2 dl grated carrot instead of spinach. Bake over more moderate heat and little bit longer than spinach crepes.
Product suggestion: Felix Lingonberry Jam (Ikea)
PINAATTILETUT
12 kpl
2 munaa
ripaus suolaa
2–2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Ryöppäämiseen:
150 g tuoretta pinaattia tai nokkosta
2 l vettä
½ rkl suolaa
Paistamiseen:
voita
puolukkahillio
raejuustoa
2. Anna levätä hetki.
3. Ryöppää pinaatti: Lämmitä vesi kiehuvaksi, lisää suola ja pinaatti. Kiehauta, kunnes pinaatit pehmenevät. Anna kuivua ja silppua. Sekoita taikinaan. Halutessasi voit vielä sekoittaa seoksen tasaiseksi sauvasekoittimelle.
4. Sulata ½ tl voita paistinpannulla, lisää taikinaa sen verran, että pohja peittyy pannua heiluttaessa. Paista kunnes alapuoli kullanruskea, käännä lettu ja paista toinen puoli.
5. Tarjoile lämpimänä puolukkahillon ja raejuuston kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!