2014/11/26

PERUNALAATIKKO – SWEETENED POTATO CASSEROLE

Traditional Finnish Chrismas dish. Back in the old days only "greens" available in wintertime were root vegetables.
2 kg starchy potatoes (suitable for mash, large lebanese ones worked for me)
2 dl all-purpose wheat flour
50 g butter
½–1l milk
(2 tbsp syrup)
2–3 tsp salt




1. Boil and peel potatoes, let mash to cool hand temperature.

2. Mix in half the butter and flour. Springle the rest of flour on the top of casserole.

3. Keep the pan covered with lid in room temperature for overnight. You can mix the mixture little bit couple of times during ths time. The amylase in the flour begins to break down the potato starch into sugars, sweetening the dish. 

4. The mixture will get bendy when starch sweetens. If this is not happening, add some syrup (affects taste, so it is a last resort!).

5. Next day add milk until the thickness of mixture is somewhere between mash and gruel.

6. Mix in salt.

7. Poor the mixture to a creased high casserole pan, leave room for boiling (about 3–4 cm). Slice the rest of butter on top.

8. Bake 30 minutes in 200 degree (celcius) oven, then 2 hours in 150 degrees. If freezed put the pan in cold oven and let it bake at least for an extra 30 minutes. The casserole is ready when it boils (it will get very dark on the edges).

PS You can prepare the casserole beforehand, freeze it and bake and serve it on Christmas. Freezing helps sweetening. Put the freezed casserole in cold oven, bake until golden brown and bubbly. This also helps sweetening.



Casserole ready for sweetening. Milk will be added the next day.








IMELLETTY PERUNALAATIKKO


2 kg jauhoista perunaa
2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
½–1l maitoa
(2 rkl siirappia)
2–3 tl suolaa

1. Survo keitetyt ja kuoritut perunat ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
2. Sekoita joukkoon hieman yli puolet jauhoista ja voista. Ripottele loput jauhot seoksen päälle.
3. Pidä kattila huoneenlämmössä kannella peitettynä mieluusti yön yli. Voit sekoittaa seosta pari kertaa. 
4. Seos notkistuu imeltyessä.Jos näin ei tapahdu, sekoita joukkoon siirappi.
5. Seuraavana päivänä sekoita joukkoon maitoa, kunnes seos on muusin ja vellin väliltä.
6. Lisää suola.
7. Kaada voideltuun vuokaan, jätä siihen 3–4 cm kiehumisvara. Viipaloi päälle loppu voi.
8. Paista puoli tuntia 200-asteisessa, sitten pari tuntia 150-asteisessa uunissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!