2014/12/02

LIHA-MAKARONILAATIKKO – MINCE MEAT AND MACARONI CASSEROLE

Very popular, inexpensive and easy to do every day dish which basically every single one likes. You can easily do different kinds of variations just by adding extra ingredients.

serves 8
Preparation time 60 minutes

400 g pasta (corni)
1 l water
salt
Meat:
400 g low fat beef mince
1 small onion
1 beef stock cube
1 dl water



(Additional, optional ingredients: 
1 dl creme fraiche or cottage cheese 
OR 3 tbsp soft cheese spread or flavored philadelphia
OR 1 dl grated carrot or crushed tomato ect)

Eggmilk:
8 dl full fat milk
2 eggs
pepper
salt
Päälle:
1 dl grated cheese(emmenthal) OR bread crumbs

1. Bring water to the boil. Add pasta and salt. Cook for 6 minutes (until pasta is al dente). Drain away the water.

2. Saute the meat, add onion and little bit later  water, crushed stock cube and other ingredient if you wish.

3. Mix milk, eggs, salt and pepper. Mix well.

4. Combine the beef mix and pasta in a oven pan (size approx. 20 x 30 cm). Pour the eggmilk over the meat and pasta, mix lightly. 

5. Springle the grated cheese or bread crumb over the bake.

6. Bake in 200 degrees for 40 minutes or until egg milk coagulates. Let cool for short while before serving.

7. Serve with ketchup, pickled beetrootslices and green salad. 

Product suggestion: Emirates macaroni Corni or if you can find their diet pasta (full grain corni).


















LIHAMAKARONILAATIKKO

400 g makaronia
1 l vettä
suolaa
Liha:
400 g naudan paistijauhelihaa
1 pieni sipuli
1 lihaliemikuutio
1 dl vettä
(Lisäksi voit lisätä: 
1 dl ranskankermaa tai raejuustoa 
TAI 3 rkl sulatejuustoa tai maustettua tuorejuustoa 
TAI 1 dl porkkanaraastetta tai tomaattimurskaa jne)
Munamaito:
8 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
pippuria
suolaa
Päälle:
1–2 dl voimakasta juustoraastetta 
TAI 
1 dl korppujauhoja

1. Lämmitä vesi kiehuvaksi, lisää makaroni ja suola. Keitä noin 6 minuuttia (kunnes pasta on al dente). Valuta vesi pois.
2. Ruskista jauheliha, lisää ensin sipuli ja hetken päästä vesi, murskattu lihaliemikuutio sekä mahdollinen lisäaines.
3. Sekoita maitoon kananmunat ja mausteet. Sekoita hyvin.
4. Kaada jauhelijaseos ja keitetyt makaronit uunivuokaan (noin 20 x 30 cm). Kaada niiden päälle munamaito, sekoita kevyesti. 
5. Ripottele päälle juustoraastetta tai korppujauhoja.
6. Paista 200-aseteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna seistä hetki ennen tarjoilua.
7. Tarjoile ketsupin, etikkapunajuurten ja vihreän salaatin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!