2014/12/07

LIHAMUREKE – MEATLOAF

Meatloaf is universal and versatile favorite. Try it the Finnish way with boiled potatoes, cream sauce and lingonberry jam.

1 dl breadcrumbs
2 dl cream
1 tl salt
½ tl black pepper
½ small red onion
1 egg
500 g beef mince meat 
5–8 strips of smoked bacon






1. Mix cream and breadcrumbs, let liquid to absorb. Chop the onion into very small pieces, add it and other spices to the mixture. Mix well. 

2. Add egg and mince meet. Mix well.

3. Line a pan with baking parchment. Place the meatloaf mixture onto the pan, form a loaf and cover it with strips of bacon. 

4. Bake at 200 degrees (celsius) for 50 minutes.

5. Serve with boiled potatoes, cream sauce and lingonberry jam (or other tangy jam).









Product suggestion: Felix Lingonberry Jam (Ikea)
















LIHAMUREKE
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½  pieni punasipuli
1 kananmuna
500 g jauhelihaa
5–8 pekoninviipaletta (riippuu koosta)

1. Yhdistä korppujauho ja kerma, anna nesteen imeytyä. Silppua sipuli hyvin pieneksi, lisää se ja muut mausteet, sekoita hyvin.
2. Lisää mureketaikinaan kananmuna ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi.
3. Voitele suorakaiteen muotoinen leipavuoka öljyllä. Kaada mureketaikina vuokaan, muotoile ja päällystä se pekoninviipaleilla.
4. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!