2014/12/18

PANNUKAKKU aka PANNARI – OVEN BAKED PANCAKE

Finnish take on pancakes, fast and easy to make, and very delicious! You can make them sweet or savory.

1 l milk
4 eggs
pinch of salt
5 dl wheat flour
2 tbsp oil
2 tbsp sugar
For serving:
whipped cream or vanilla ice cream 
berry jam or fresh berries (In the picture cloudberry jam).





1. Take about half of the milk, add all the other ingredients to it. For sweet pancakes add sugar. Whisk until smooth. Add rest of milk. Mix.

2. Let rest 10–15 minutes.

3. Pour the mixture on the baking tray covered with baking parchment. Thickness should be approximately 1 cm.  Makes two pancakes (size approximately 30 X 40 cm)

4. Bake in an oven in 220 degrees until golden brown (approx 30 minutes). Pancake bubbles.

5. Cut into squares.

6. Serve warm or cold with whipped cream or vanilla ice cream and berry jam or fresh berries.

PS Good way to use the day old milk!











Product suggestion: Felix Cloudberry Jam (Ikea).
















PANNUKAKKU

1 l maitoa
4 munaa
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja
(2 rkl sokeria)
öljyä tai voita tai margariinia sulatettuna
Tarjoiluun:
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
marjahilloa tai tuoreita marjoja (kuvassa lakkahilloa)

1. Vatkaa puolet maidosta ja kaikki muut ainekset sasaiseksi seokseksi. Lisää loppu maito, sekoita.
2. Anna levätä hetki. Kaada leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (2 pannaria, kooltaan noin 30 X 40 cm) 
3. Paista 220-asteisessa uunissa, keskitasolla kullanruskeaksi. Taikina kuplii.
4. Leikkaa neliöiksi.
5. Tarjoile kuumana tai kylmänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!