2014/12/18

LETUT – FINNISH CREPES

Finnish take on crepes, fast and easy to make, and very delicious! You can make them sweet or savory. 

25 large ones
60 minutes

1 l milk
4 eggs
1 tsp salt
5 dl wheat flour
2 tbsp oil
2 tbsp sugar for sweet crepes (optional)
(1 tsp vanilla sugar or couple of drops of vanilla flavour, optional)

For serving:
whipped cream or vanilla ice cream 
berry jam or fresh berries.

1. Take about half of the milk, add all the other ingredients to it. For sweet pancakes add sugar. Whisk until smooth. Add rest of milk. Mix.

2. Let rest 10–15 minutes.

3. For sweet crepes you can add sugar between the crepes while piling them or you can add the sugar straight to the batter. 

4. Melt ½ tsp of butter on a frying pan. Add enough batter to cover little bit over half of the bottom of the pan, tilt the pan to cover the rest. This way crepes will be thin enough. 

5. Bake both sides until golden brown on both sides (first the other side then the other). 

6. Serve warm or cold with whipped cream or vanilla ice cream and berry jam or fresh berries.

LETUT

1,2 l maitoa
4 munaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
(2 rkl sokeria)
voita paistamiseen

Tarjoiluun:
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
marjahilloa tai tuoreita marjoja

1. Vatkaa puolet maidosta ja kaikki muut ainekset sasaiseksi seokseksi. Lisää loppu maito, sekoita.
2. Anna levätä hetki.
3. Makeisiin lettuihin ripottele sokeria lettujen väliin pinotessasi niitä tai suoraan taikinaan
4. Sulata ½ tl voita paistinpannulla, lisää taikinaa sen verran, että pohja peittyy pannua heiluttaessa. Paista kunnes alapuoli kullanruskea, käännä lettu ja paista toinen puoli.
5. Tarjoile kuumana tai kylmänä.

PS Voit käyttää paistamiseen myös öljyä, mutta voin kanssa letuista tulee pitsimäisempiä ja kauniimman värisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!