2014/12/10

KANANMUNAKASTIKE – EGG SAUCE

All time favorite of Finnish children, simple and very inexpensive dish.

serves 2–3 as a main course, 4 as a side

6 eggs

White sauce:
3 tbsp butter
2 tbsp wheat flour
8 dl milk
pinch white pepper
salt


1. Boil the eggs (8–10 minutes). Place under cool water, peel.

2. Take a sauce pan with thick base. Melt the butter, add flour, mix and let it cook (be careful not to brown it!).

3. Add 2 dl of milk, mix well, stir all the time. Add the rest of milk gradually. Add white pepper. Bring almost to the boil. Sauce has now thickened. Remove from the stove. 

4. Cut the boiled egg to small pieces or wedges. Add to the sauce, mix.

5. Add salt to the taste. 

6. Serve with boiled potatoes (and fish).


KANANMUNAKASTIKE

2–3 hengelle pääateriana, 4:lle lisukkeena

6 kananmunaa

White sauce:
3 tbsp butter
2 tbsp wheat flour
8 dl milk
pinch white pepper
salt

1. Keitä kananmunat (8–10 minutes). Viilennä kylmän veden avulla, kuori.

2. Ota paksupohjainen kattila, sulata voi, lisää jauho, sekoita ja keitä hetki koko ajan sekoittaen, sillä kastike palaa helposti pohjaan.

3. Lisää 2 dl maitoa, sekoita hyvin ja koko ajan sekoittaen. Lisää loppu maito vähitellen. Lisää valkopippuri. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kastike on nyt paksuuntunut. Siirrä kattila pois liedeltä. 

4. Pilko kakanmunat pieniksi paloiksi tai lohkoiksi. Lisää kastikkeeseen.

5. Lisää suolaa maun mukaan.

6. Tarjoile keitettyjen perunoiden (ja kalan) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!