2014/11/30

MUSTIKKAKUKKO – BLUEBERRY AND RYE BAKE

This traditional pie made with rye and wild blueberries is my own absolute favorite dessert because even tough it is sweet, it has healthy ingredients. It can be made from either fresh or frozen wild blueberries but in my opinion cultivated blueberries are not tasty enough. Serve with vanilla ice cream or custard.

1 dl sugar
200 g butter
4 dl rye flour (Waitrose Organic)
2 tsp baking powder OR 1 tsp bicarbonate soda

For filling: 
8 dl wild blueberries (Wyman's of Maine)
¾ dl sugar
2 tbsp potatoflour (Infinityfoods, Choitrams) If not found try with corn flour




1. Whisk room temperature butter and sugar for base into smooth mixture. 

2. Mix rye flour and baking powder and add to the mixture gradually.

3. Take  of the batter and line the bottom and sides of a baking pan (Ø 18–20 cm) with it. With your fingers pat the rest of the batter on a baking parchment to form a lid for the pie and place it to the fridge for while.  

4. For Filling: Mix thawed blueberries with sugar and potato flour (this helps to absorb some of the moisture so your pie won't get soggy). Pour over crust.

5. Take the lid from the fridge. It is brittle so it might be easier to place it on the pie as segments.

6. Bake in 200 degrees C for 40 minutes until golden brown.

7. Serve hot with vanilla ice cream, custard or whipped cream.  


Product suggestion:
Waitrose Organic Rye Flour, Infinityfoods Organics Potato Flour and Wyman's of Maine Wild Blueberries

 













MUSTIKKAKUKKO ELI RÄTTÄNÄ

1 dl sokeria
200 g voita
4 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta TAI 1 tl ruokasoodaa

Täyte:
8 dl mustikoita
¾ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vähitellen joukkoon ruisjauho-leivinjauheseos.

2. Ota taikinasta noin  ja taputtele se uunivuoan (Ø 18 - 20 cm) pohjalle ja reunoille. Ota loppu takina ja taputtele siitä leivinpaperin päällä kukon kansi. Laita kansi jääkaappiin asettumaan hetkeksi.

3. Valmista täyte: Sekoita sulat mustikat sokerin ja perunajauhojen kanssa. Kaada seos vuokaan ja asettele kansi päälle. Kansi saattaa olla helpointa pistää paikoilleen osissa.

4. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

5. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.


1 kommentti:

  1. Heini, aivan huippuidea tämä blogi! Mustikkakukko on minusta yksi parhaita suomalaisia (tai mistä lie alunperin) jälkiruokia, ja itseasiassa liian vähälle joukoille jäänyt.
    Katriina

    VastaaPoista

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!