2014/11/26

PORKKANALAATIKKO – CARROT CASSEROLE

One of the traditional casseroles. Some recipes include cooked rice but I prefer this pure carrot version. 


over 1 kg carrots
2 tsp salt
1¼ dl plain bread crumbs
2 dl cooking cream
¾ dl dark corn syrup
carrot's boiling water
¼ tl white pepper

On the top:
1 tbsp butter

1. Peel and boil carrots in the salted water, save the boiling water. Mash the carrots.

2. Mix bread crumbs with cooking cream white pepper and syrup, this helps to control the thickness of mixture. Let the crumb to absorb moisture. Add to the carrot mash.

3. If needed, add boiling water to the mixture until you still can form a patter on the surface with a spoon. Check the taste.

4. Poor the mixture to a creased casserole pan. 

5. Springle some crumbs and three teaspoons of butter on top of the casserole.

6. Bake in 180 degree (celsius) oven for an hour.

PS You can prepare the casserole beforehand, freeze it and bake and serve it on Christmas.


 


PORKKANALAATIKKO

reilu 1 kg porkkanoita
1¼ dl korppujauhoja
2 tl suolaa
2 dl ruokakermaa
¾ dl siirappia
porkkanoiden keitinvettä
1 rkl voita
¼ tl valkopippuria

1. Kuori ja keitä porkkanat, ota keitinvesi talteen. Survo.
2. Sekoita korppujauhot noin 1 dl vettä, jotta voit säädellä seoksen paksuutta. Anna turvota. Lisää porkkanoiden sekaan.
3. Lisää keitinvettä, kunnes seoksen pinnassa pysyy vielä lusikalla tehty kuvio.
4. Kaada seos voideltuun vuokaan.
5. Ripottele pinnalle vähän korppujauhoa ja pari nokaretta voita.
6. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!