2014/11/26

LANTTULAATIKKO – SWEDE CASSEROLE

Traditional Finnish Chrismas dish.

approx 1,2 kg swedes (rutabagas)
2 tsp salt
1¼ dl plain bread crumbs
2 dl cooking cream
¾ dl dark corn syrup
swedes’ boiling water
¼ tsp white pepper
½ tsp nutmeg powder
On top:
1 tbsp butter
bread crumbs


1. Peel and cook swedes in salted water. Save the boiling water. Mash the vegetables.

2. Mix bread crumbs with 1 dl of water, this helps to control the thickness of mixture. Let the crumbs to absorb moisture. Add to the swede mash.

3. If needed, add some of the boiling water to the mixture until you still can form a pattern 
on the surface with a spoon. Check the taste.

4. Poor the mixture to a creased casserole pan. 

5. Springle some crumbs and three teaspoons of butter on top of the casserole.

6. Bake in 180 degree (celcius) oven for an hour.

TIP You can prepare the casserole beforehand, just freeze it unbaked and bake and serve it on Christmas Eve and Day.


 


LANTTULAATIKKO

noin 1,2 kg lanttuja
2 tl suolaa
1¼ dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa
¾ dl siirappia
porkkanoiden keitinvettä
¼ tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
Päälle:
1 rkl voita
korppujauhoja

1. Kuori ja keitä lantut, ota keitinvesi talteen. Survo.
2. Sekoita korppujauhot noin 1 dl vettä, jotta voit säädellä seoksen paksuutta. Anna turvota. Lisää lantun sekaan.
3. Lisää keitinvettä, kunnes seoksen pinnassa pysyy vielä lusikalla tehty kuvio.
4. Kaada seos voideltuun vuokaan.
5. Ripottele pinnalle vähän korppujauhoa ja pari nokaretta voita.
6. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunti.

VINKKI Valmista laatikko etukäteen, pakasta se kypsentämättömänä. Kypsennä jouluna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!