2014/11/24

KARJALANPIIRAKAT – CARELIAN PIES

Carelian Pies are traditional savory pastries from Eastern Finland. They can be serves as breakfast or snack but are common festive offering too. You can add little grated carrot to porridge filling or substitute it with potato mash.


35–50 pieces

Filling:
7½ dl  water
4½ dl pudding rice (Calrose Rice)
1½ l milk
1½ tsp salt





Dough:
2 dl water
1 tl  salt
2 tbsp oil
2½ dl  wheat flour
2½ dl rye flour (Waitrose Organic)

For finishing:
5 dl milk
50 g butter

1. Prepare the filling (rice porridge): Bring water to the boil, add rice. Mix. Cook until rice has absorbed water. 
2. Add milk. Mix frequently to avoid burning. Cook on low temperature until milk is almost absorbed to the rice. 
3. Add salt. Mix well. Let the porridge cool down. 
4. For dough mix well water and wheat flour to get viscosity. Add salt and oil, add rye flour gradually. Ready dough dries fast, so cover it with cling film. 
5. Cover your working surface with plenty of rye flour to avoid dought to get stuck onto it. Take ¼ of the dough, roll into 2 cm thick stick. Using knife cut the stick into 1½–2 cm pieces. 6. 6. Using rolling pin (or pasta machine), roll pieces into about 15 cm long, 8 cm wide ovals or rounds if you wish).
7. Spread generous 1 tbsp of filling on middle of each oval, leave 1–1½ cm free on edges. Flip edges from the middle on top of the filling. Using your thumbs and index fingers pinch dough edges into wringles going from middle towards edges. 
8. Bake in 300 degrees Celsius until rice gets color (about 15 minutes), or if you oven does not warm high enough bake them in 250 degrees a bit longer and under grill for couple of minutes. 
9. For finishing warm milk, and melt butter into it. Dip all Karelian pies in it. Put pies on disposable kitchen towel, cover with fabric one. 
10. For eggbutter boil the eggs, cut them into pieces and mix with butter. Serve Karelian pies warm with eggbutter. 

PS
- Karelian pies are easy to make but they take time.

   

"Pulikka" is a rolling pin for Carelian pies.

Product suggestions: Calrose Rice and Waitrose Organic Rye Flour

 


KARJALANPIIRAKAT

35–50 KPL

Kuori:
2 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl ruisjauhoja

Täyte:
7½ dl vettä
4½ dl puuroriisiä
1½ l maitoa
1½ tl suolaa

Voiteluun:
5 dl maitoa
50 g voita

1. Kiehauta vesi, lisää riisi. Sekoita. Keitä kunnes vesi imeytynyt riisiin.
2. Lisää maito. Sekoita toistuvasti, jotta ei pala pohjaan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes lähes kaikki maito imeytynyt riisiin.
3. Lisää suola. Sekoita hyvin, anna puuron jäähtyä hieman.
4. Valmista kuori: SEkoita veteen vehnäjauhot kunnes syntyy sitkoa (taikina venyy). Lisää suola ja öljy ja sitten ruisjauho vähitellen. Valmis taikina kuivuu nopeasti, joten peitä se kelmulla.
5. Käytä leivontaan runsaasti ruisjauhoa. Ota neljäsosa taikinasta ja tee siitä 2 cm paksu pötkö. Viipaloi se 1½–2 cm pätkiksi. 
6. Aja pulikalla, kauli kaulimella tai tee pastakoneella paloista ohuita (1 mm) noin 12 cm pitkiä ja 8 cm leveitä ovaaleja (tai ympyröitä).  
7. Levitä taikinan keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa. Jätä reunoille 1–1½ cm vapaata rypytystä varten. Käännä pitkältä sivulta reinat täytteen päälle, ja peukaloita ja etusormia käyttäen rypytä reuna keskeltä päitä kohti.
8. Paista 300 asteessa kunnes riisi saa väriä. Jos uuni ei kuumenen näin kuumaksi paista niitä 250 asteessa hieman kauemmin ja muutama minuutti grillivastusten alla.
9. Lämmitä maito ja sulata voi siihen. Dippaa piirakat seoksessa ja laita kuivumaan talouspaperin päälle. Peitä piirakat talouspyyhkeellä.
10. Keitä kananmunat, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja lisää voi. Tarjoile lämpimät piirakat munavoin kanssa.


EGGBUTTER

2 boiled eggs (10 minutes)
3 tbsp salted butter

1. Hack the eggs into small pinches.
2. Mix in butter.

Tip: Add couple of tablespoons of chunky cottage cheese to make a lighter version.


MUNAVOI

2 keitettyä kananmunaa (10 minuutin)
3 rkl voita

1. Pilko kananmunat esimerkiksi kananmunaleikkurilla.
2. Sekoita joukkoon voi.

Vinkki: kevyen version saat lisäämällä joukkoon muutaman ruokalusikallisen raejuustoa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!