2014/11/25

TÄHTITORTUT – STAR SHAPED PASTRIES

Puff pastry is not that commonly used in Finnish kitchen but these star shaped plum pastries are a Christmas must. 


Makes 10

400 g ready made puff pastry (Sunbulah Puff Pastry Squares)

For filling:
dried pitless plums OR plum marmalade

For finishing:
1 egg
icing sugar

1. Let puff pastry to defreeze.
2. Make 3 cm slits on every corner of puff pastry squares. 
3. Fold corners in the middle of square, press thighly with finger.
4. Brush with egg (yolk and yellow mixed).
5. Put a plum or a generous tsp of plum marmelade in the middle of star.
6. Bake in 200 degrees in C for 15 minutes or until golden brown.
6. Let cool. Just before serving sieve generously icing sugar on top.


 There are many ways to make stars, here's couple of examples:

 

Product suggestion: Sunbulah Puff Pastry Squares





TÄHTITORTUT
10 kpl

400 g valmista lehti- tai voitaikinaa (Sunbulah, useimmista kaupoista)
kuivattuja luumuja TAI luumumarmeladia
1 muna
tomusokeria

1. Sulata voi- tai lehtitaikinalevyt. 
2. Leikkaa jokaiseen kulmaan viilto. Taita päät keskelle ja paina ne sormella kiinni.  
3. Voitele rikotulla kananmunasekoituskella.
4. Asettele lusikallinen marmeladia keskelle tähteä. 
5. Anna jäähtyä. Ripottele päälle runsaasti tomusokeria, sillä lehtitaikina ei yhtä makeaa kuin Suomessa.


PLUM MARMALADE

500 g not just ripe plums (dried ones don't work as well but can be used)
3 dl sugar/jam sugar (I subtitude a small part with brown sugar) 
½ dl water

1. Wash the fruits, remove pits and cut to pieces. 
2. Put all ingredinets to a thickbottom pot. Let simmer over moderate heat until mixture thickens. Stir occationally.
3. Marmalade test: pour a tablespoonfull of mixture to a cool plate and place it to fridge. Let cool. Cut through the mixture with a knife. If cut doesn’t close, mixture is ready.
4. Remove foam, and let the mixture to set for 10–15 minutes.
5. Boil jars and lids. Divade the mixture to jars, put lid on immediately. Let cool. Store n a fridge.
6. Ready to be used in two days.

LUUMUMARMELADI

500 g vastakypsyneitä luumuja (kuivatut luumutkin käy mutta eivät sakeudu yhtä hyvin)
3 dl sokeria/hillosokeria (osan voi korvata fariinisokerilla)
½ dl vettä

1. Huuhdo luumut, poista kivet ja paloittele.
2. Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Keitä hiljalleen ilman kantta välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee. 
3. Tee marmeladitesti: aseta kylmälle lautaselle lusikallinen seosta. Anna jäähtyä jääkaapissa ja vedä viiva seokseen. Jos vako ei sulkeudu, seos valmista purkitettavaksi.
4. Poista vaahto ja anna seoksen tekeytyä noin 15 minuuttia.
5. Keitä purkit ja kannet. Purkita seos niihin ja sulje kannet heti. Jäähdytä. 
6. Säilytä luumumarmeladi kylmässä. Valmista käytettäväksi parin päivän päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!