2014/11/25

PIPARKAKUT, PIPARIT– GINGERBREAD COOKIES

The smell of them makes Christmas. Have your kids be involved with cutting, or make a gingerbread house. In the Middle East cover your house with cellophane, since ants like it too! PS You have to do the batter the day before.

200 g unsalted butter
1 ½ dl sugar
1 dl brown sugar
1 ½ dl dark corn syrup (I use Karo)
2 eggs
1 l wheat flour
2 tsp bicarbonate soda
2 tsp ground cinnamon
2 tsp ground ginger
2 tsp ground cloves
2 tsp ground cardamon

200 degrees 5–8 minutes

1. Mix room temperature butter and sugars. 
2. Heat syrup to the boiling point, add to the butter-sugar mixture. Mix well until smooth.
3. Add eggs, mix well.
4. In another bowl, mix together flour, bicarbonate soda and spices. Add dry ingredients to the mixture gradually, mixing all the time. Mix until the dough is smooth. In the end you might have to do it by hand.
5. Cover the dough with cling film or place in an airtight container. Put in fridge and let it harden overnight.
6. Roll out the dough until about 3 mm in thicknes. Cut shapes with cookie cutters. 
7. Bake in the middle of the oven in 200 degrees cencius for 5–7 minutes.
8. Let cookies cool, decorate.

PS For a house you need approximately one patch of batter (depending the size of course!).

For decorating:
1 dl icing sugar
about 1 tbls lemon juice (fresh, undiluted)
(Food colours)
Candies (M&Ms, hard candy, marshmellows…)

1. Mix well. Add more sugar if seems too liquidy. Mixture should be about the thickness of toothpaste. Separate in portions if using food colorings. 
2. Pour the mixture to a thick plastic bag. Press it to one corner. Cut a small hole in the corner. 
3. Decorate gingerbreads. Add candies.
4. Let set well, at least overnight.

Product suggestion: Karo Dark Corn Syrup















PIPARKAKUT

200 g suolatonta voita
1 ½ dl sokeria
1 dl tummaa sokeria tai fariinisokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kardemummaa

1. Paloittele huoneenlämpöinen voi ja sekoita se sokereiden kanssa.
2. Kuumenna siirappi kiehumispisteeseen, lisää se voi-sokeriseokseen. Sekoita koko ajan, kunnes seos tasaisen väristä.
3. Lisää munat, sekoita tasaiseksi.
4. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää muiden ainesten joukkoon vähitellen, koko ajan sekoittaen.
5. Kääri taikina kelmuun tai pane se ilmatiiviiseen, kannelliseen kulhoon. Anna jähmettya ja maustua jääkaapissa yön yli.
6. Kauli taikinasta noin 3 millimetrin paksuinen levy, leikkaa muoteilla haluamiasi kuvioita.
7. Asettele kuviot leivinpaperin päälle pellille, ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 5–7 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Täytyy kiirehtiä ostamaan tuota Karo-siirappia, viime vuonna pipareista tuli todella vaaleita, kun käytin Silver Spoon golden -siirappia. Jostain syystä tuo Karon etiketti ei houkuta ostamaan, olen sen ihan vain siitä syystä jättänyt hyllyyn tähän saakka. Jauhettua pomeranssinkuorta koitin metsästää viime vuonna huonolla menestyksellä, mutta maukkaita niistä tuli ilmankin. Vahingosta viisastuneena toin sitä syksyllä mukanani eli voin sitä lusikallisen tarvitseville antaa, jos tulette hakemaan. Käytän sitä myös joulukakkuun.
    Katriina

    VastaaPoista

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!