2016/04/01

TATINIEN KANELINEN TORTTU – TARTE TATIN WITH CINNAMON


l
Old French classic with a twist.

4 sour apples (granny smith)
100 g butter
2 dl sugar
1 tl cinnamon

400 g ready made puff pastry

1. Peel the apples, remove the cores and quarter them.

2. Melt the butter and sugars and on an oven proof pan/skillet (⌀ 26 cm).

3. Place quartered apples on it cut side up.

4. Cook on low heat until sugar mixture thickens and is reduced by half. It takes about 20 minutes. Let the syrup cool. 

5. Roll out the puff pastry to a ⌀ 26 cm circle. 

6. Place the puff pastry over apples and tuck edges.

7. Bake until golden brown, it takes about 35–40 minutes. Let cool 15 minutes

8. Take plate, cover the pan with it, turn the tarte upside down. Be very Quick!

9. Serve with vanilla ice cream.

TRY: You can substitute apples with pears and cinnamon with ground ginger for a different kind of tarte.



TATINIEN KANELINEN TORTTU

4 happamia omenia (esim. granny smith)
100 g voita
2 dl sokeria
1 tl kanelia

400 g valmis voitaikinalevy

  1. Kuori omenat, poista kodat ja leikkaa omenat neljään osaan.
  2. Sulata voi ja sokeri uuninkestävässä paistinpannussa (⌀ 26 cm). Sekoita kaneli joukkoon.
  3. Asettele omenat sokeriseoksen päälle leikkauspinta ylöspäin.
  4. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakeentuu ja sen määrä on puolittunut, mikä vie noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.
  5. Kauli lehtitaikinasta ⌀ 26 cm levy.
  6. Peitä levyllä omenat, paina taikina reunoilta kunnolla omeniden ja pannun reunan väliin.
  7. Paista kunnes kullanruskea, se vie noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä vartti.
  8. Peitä pannu lautasella, käännä hyvin nopeasti torttu ylöslaisin lautaselle.
  9. Tarjoile vaniljajätskin kanssa.

VINKKI: Vaihda omenat päärynöihin ja kaneli inkivääriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!