2015/02/23

TEELEIVÄT – SCONES

I  admit, these are more British than Finnish but we use to do these quite often at home. I love buttermilk and here in the Middle East you can replace with local sour milk drink called laban.

450 g wheat flour
1 tsp bicarbonate soda
½1 tsp salt
Approx. 400 ml laban/buttermilk/sour milk
(2 tbsp fresh herbs or 1 tbsp dried herbs OR/AND 1 dl grated cheese)








1. Mix together all dry ingredients, also herbs or/and cheese if you choose to use them. Make a well in the middle. If you use extras, use less salt.

2. Add most of the laban/buttermilk/sour milk into the well. Mix in flour from the sides of the bowl, add more milk gradually until dough is soft, but not too sticky.

3. Turn the dough onto floured surface, knead until it is approximately 2 cm thick. 

4. Cut into squares or rounds. Place on baking tray covered with baking parchement.

5. Bake in a 225 degree Celsius oven for 15–20 minutes until golden brown. 

6. Serve hot with butter.


TEELEIVÄT

450 g jauhoja
1 tl soodaa
½1 tl suolaa
n. 400 ml labania/piimää
(2 rkl tuoreita yrttejä tai 1 rkl kuivattuja yrttejä TAI/JA 1 dl juustoraastetta)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään, myös yrtit ja juusto, jos käytät niitä. Käytä vähemmän suolaa, jos lisää lisukkeet. 

2. Tee keskelle kolo. Lisää suurin osa nesteestä siihen. Sekoita reinoilta jauhot nesteeseen. Lisää nestettä, kunnes taikina on pehmeää muttei liian tarttuvaa.

3. Jauhota leivonta-alusta, kaada taikina sille. Taputtele takina noin kahden sentin paksuiseksi levyksi. 

4. Leikkaa pyöreitä tai nelikulmaisia teeleipiä. Asettele leivät leivnpapreilla päällystetylle pellille.

5. Paista 225 C -asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. 


6. Tarjoa lämpimänä voin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!