2015/02/13

HERNEKEITTO – SPLIT PEA SOUP WITH HAM

One of the great classics which we get use to eating at home, school, army, workplaces and big happenings. Usually eaten on Thursdays and accompanied with oven baked pancake as a dessert.


500 g dried peas
3 l water
1 tsp marjoram
1 tsp grounded black pepper 
salt
1 large onion
1 clove of garlic
500 g smoked ham or pork belly 
mustard





1. Rinse the peas in cold water. Let them soak in two liters of cold water for at least 10 hours. Remove the foam.

2. Cook peas in the soaking water for 1 hour. Add marjoram, pepper and salt.

3. Chop the onion and garlic and cut the pork into small pieces. Add to the soup. 

4. Add the rest of the water. Let simmer until peas are soft (for at least 4 hours or until peas are soft, usually longer the better, we do it for 10 h) on low temperature. Add mustard to the taste when serving.

5. Serve with sour dough rye bread.

 

HERNEKEITTO

500 g kuivattuja herneitä
3 l vettä
1 tl meiramia
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
500 g kinkkua/palvikinkkua/siankylkeä
sinappia

1. Huuhdo herneet kylmässä vedessä. Laita ne isoon kattilaan likoamaan noin kahteen litraan vettä. Anna liota vähintään kymmenen tuntia. Poista pinnalle kertynyt vaahto.
2. Keitä herneet liotusvedessä noin tunti. Lisää meirami, pippuri ja suola.
3. Silpo sipuli, valkosipuli ja liha pieneksi. Lisää herneiden joukkoon.
4. Lisää keittoon loput vedet. Keitä kunnes herneet pehmenneet, vähintään neljä tuntia matalalla lämmöllä. 
5. Lisää sinappia maun mukaan tarjoiltaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!