2015/02/01

RUNEBERGIN TORTUT – RUNEBERG'S TARTS

Kind-a-muffins created for and named after Finland’s national poet Johan Ludvig Runeberg, who wrote the lyrics to our national anthem. Served around February 5th, which in Finland is dedicated to him. I made these in London.


12–15 pieces
200 g butter or margarine
1 dl sugar
½ dl dark brown sugar
2 eggs
2 dl wheat flour
1 tsp baking powder
1½ dl finely chopped almonds or almond powder
1 dl cookie/biscuit crumbs (digestive, marie, gingerbread, oat etc.)
On top:
To moisten when baked:
punch or rum or sugar water or diluted lemon juice (optional, I never use)
And:
1 dl raspberry jam or marmalade
1 dl icing sugar 
2 tsp lemon juice (or as much you'd to get a toothpaste like substance)

1. Whisp well roomtemperature butter and sugars.

2. Add eggs one by one, whisp all the time.

3. Place cookies in a tough plastic bag (zip lock). Crush them with rolling pin into crumble. 

4. Take another bowl. Mix together flour, baking powder, crushed almonds, cookie crumbs and cardamon. Add mixture to the first bowl.

5. Divide the batter to baking cups. With floured finger press a small hole in the middle, fill it with jam.

6. Bake in an oven on a lower level in 200 degrees C for 10–15 minutes.

7. Let cool, add some jam on top of each tart.

8. Mix sugar icing. With it make a circle around jam ”eye”.


 

RUNEBERGIN TORTUT
12–15 kpl
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria 
½ dl fariinisokeria 
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl hienonnettuja manteleita
1 dl piparkakkujen tai/ja keksien muruja (digestive, marie, kaura jne.)
1 tl kardemummaa
Kostutus:
punssia tai rommia, sokerivettä tai laimennettua sitruunamehua. Käytä harvoin, sillä hillo tortun sisällä kosteuttaa myös.
Koristelu:
2 dl vadelmahilloa tai -marmeladia
Kuorrutus:
1 dl tomusokeria 
2 tl sitruunamehua (tai niin paljon että massa muistuttaa hammastahnaa)

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Hienonna piparit tai keksit monitoimikoneella tai survimella.
3. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
4. Sekoita keskenään eri kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe, hienonnetut mantelit, keksinmurut ja kardemumma. Lisää ne taikinaan.
5. Lusikoi taikina muffinssivuokiin. paina jauhotetulla sormella kunkin keskelle pieni kuoppa, täytä se hillolla.
6. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla n. 10–15 min.
7. Laita jäähtyneiden torttujen päälle vielä hieman vadelmahilloa.
8. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja sitruunamehu.
9. Laita seos pieneen muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota kuorrutusta renkaaksi hillon ympärille.


1 kommentti:

  1. Piti tulla tähän postaukseen se edellinen kommentti tortuista, päätyi vahingossa tuonne kaardemumma -osioon - joka tapauksessa hyvin toimiva ohje, kiitos!

    Very nice receipt, I managed to bake some lovely tarts in England last year with this :)

    VastaaPoista

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!