2015/03/18

RUISLEIPÄ – RYE BREAD

Starter:
2 slices of Finnish thin crispbread or good rye bread OR 1 tbsp sour rye bread dough
½ l water
½ l rye flour

1. Mix thin crisp bread crumbble to water and flour.
2. Cover the bowl with moist kitchen towel, or clingfilm with couple of air holes.
3. Let rise in warm place at least till next day, until dough is a bit bubbly and smells sour.

Rye bread:
½ l water
½ tsp dry yeast
½ tbsp salt
10–13 dl rye flour 

4. Mix yeast to 1 dl rye flour. Warm water to 42–50 degrees Celsius. Mix. 

5. Add salt, starter and so much flour that dough is firm but soft, i needed 12 dl. This depends of the flour. Mix until even (it will remain very sticky!).

6. Cover with a kitchen towel. Place in a warm place until dough has doubled in size, this will take longer than when baking with wheat flour. if nothing still happens dough has been in too cool place.

7. Seperate 1–2 tbsp from the dough, place in a plastic bag and in a freezer for the net time you are going to do rye bread. Mix it in a small amount of water when needed.

8. Make 2 ball shaped breads on well floured surface, they will come down a bit when rising (you read right). Cover with a kitchen towel and let rise in a warm place.

9. Push a couple of holes with fork or a thin stick. Bake in 200 degree Celsius, on low level for 60–70 minutes. 




 

Product suggestion Waitrose Organic Rye Flour
















RUISLEIPÄ

Juuri:
2 viipaletta hapankorppua TAI 1 rkl hapanruisleipätaikinaa
½ l vettä
½ l ruisjauhoja

1. Sekoita murennetut hapankorput/taikina veteen ja ruisjauhoon.
2. Peitä kulho kostealla talouspyyhkeellä tai kelmulla johon on pistetty sormella pari reikää.
3. Anna seistä lämpimässä, esimerkiksi hellareunalla, vähintään vuorokausi, tai kunnes taikinajuuri kuplii ja on huokoista.

Ruislimppu:
½ l vettä
½ tl kuivahiivaa
½ rkl suolaa
10–13 dl ruisjauhoja 

4. Sekoita hiiva 1 dl ruisjauhoja. Lämmitä vesi 42–50-asteiseksi. Sekota hiivaseos veteen. 
5. Lisää suola ja niin paljon jauhoja että taikina pysyy koossa mutta on vielä pehmeää. jauhojen määrä riippuu niiden laadusta. Alusta taikina tasaiseksi. Reikäleipään ja sämpylöihin taikina jätetään pehmeämmäksi kuin limppuun.
6. Peitä kulho keittiöliinalla, aseta lämpimään paikkaan kohoamaan, kunnes taikina kaksinkertainen. 
7. Ota pari ruokalusikallista talteen seuraavaa leivontakertaa varten. Pakasta pala ja liuota se pieneen vesimäärään, kun käytät sitä seuraavan kerran.
8. Leivo taikinasta kaksi pallonmallista limppua, ne madaltuvat kohotessa. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa.

9. Painele leipien pintaa haarukalla. Paista 200 asteessa, uunin alatasolla noin 60–70 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!