2015/01/03

PULLA – SWEET COFFEE BREAD

Traditionally mothers baked pulla on Fridays, and lovely smell of cardamon filled the houses. Fresh bakings were enjoyed with glass of milk or coffee.

5 dl milk (OR water)
22 g dry (instant) yeast OR 50 g fresh yeast
2 eggs
2 dl sugar
1 tbsp ground cardamon
1–1½  tsp salt
approx 1½ l all-purpose wheat flour (about 1,1 kg)
200 g butter OR 1½ dl vegetable oil
(raisins)

For finishing: 
1 egg
crushed almonds, nuts OR granulated sugar

1. Activate the yeast:
a) If using fresh yeast, warm milk on the stowe to hand temperature. Crush yeast to it and with the help of your fingers, dissolve into the warm liquid. 
b) If useing dry yeast, warm milk to 42–50 degrees. Mix both bags of yeast to a 1–2 dl of wheat flour. Add to the milk.

2. Add eggs, sugar, cardamon and salt. Raisins are optional.

3. Gradually add flour kneading the dough all the time with your hand until it is elastic, smooth and not sticking to bowls edges. Add melted butter or oil towards the end of kneading. Don’t make the dough too hard since it makes pullas dry. You might not need all the flour mentioned in the ingredients!

 4. Turn off you AC, as it effects rising. Cover the bowl with kitchen towel and place it in a warm draft free place for example microwave oven or kitchen sink in which you have some hot water. This helps the rising. Let the dough rise until almost twice in size.

5. Flour you baking surface. To make 
a) small buns, roll dough into 5 cm diameter balls. 
b) braided loaves, make 3 dough sticks about 2 cm in diameter and 30 cm in lenght, and braid them.

6. Place buns or braids on baking tray covered with baking parchment. Cover with a kitchen towel and let rise around 20 minutes.

7. Brush with beaten egg and sprinkle with sugar or nuts.

8. Bake:
a) small buns at 225 degrees Celsius for 15 minutes or until golden brown. 
b) braids and other larger bakings at 180–200 degrees for 30 minutes. 

BUTTER EYE BUNS
1 Pulla dough
For finishing:
1 egg
butter
granulated sugar

Make as small buns, but after making 5 cm balls out of the dough press with a finger a hollow in the middle of the bun, and after rising and egg wash put 1 tsp of butter and granulated sugar into it. Bake as usual.






PULLATAIKINA
5 dl maitoa (TAI vettä)
17 g kuivahiivaa TAI 50 g tuorehiivaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl jauhettua kardemummaa
1–1½  tl suolaa
noin 1½ l vehnäjauhoja (noin 1,1 kg)
200 g margariinia TAI 1 ½ dl rypsiöljyä
(rusinoita)
Viimeistelyyn:
1 kananmuna
raesokeria, mantelilastuja tai pähkinöitä 

1. Aktivoi hiiva:
a) Jos käytät tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. 
b) Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42–50-asteiseksi. Sekoita hiivajauhe 1–2 desiin jauhoa ja sekoita nesteeseen. 
2. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola, sekä rusinat halutessasi. 
3. Koko ajan kädellä vaivaten alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä vehnäjauhoja vähitellen. Alustamisen loppuvaiheessa lisää sulatettu rasva tai öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista. Saatat tarvita hieman enemmän tai vähemmän jauhoja.
4. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi mikroaaltouunissa tai aseta se tiskialtaaseen, jonka pohjalla on lämmintä vettä. Anna kohota kunnes taikina on paisunut lähes kaksinkertaiseksi.
5. Leivo halaumasi mallisia pullia, asettele ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä keittiöliinalla. Anna kohota noin 20 minuuttia.
6. Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla, sokerilla ja voilla, mantelilastuilla tai murskatuilla pähkinöillä. 
7. 
a) Paista pieniä leivonnaisia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. 
b) Paista isoja leivonnaisia, kuten piirakoita ja pitkoja, 180–200 asteessa noin 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I would love to get some feedback! If you have some wishes, bring them fore!